Heeft u pijn aan de buitenkant van uw knie, net boven de knie zelf?

Loopt u veel hard of wandelt u in de bergen? Dan is de kans groot dat u last heeft van een lopersknie.

Wat is een Runner’s knee?

Er loopt een band vanuit uw bil/heup naar de buitenzijde van uw knie. Dit is de iliotibiale band. Deze band heet de Tractus iliotibialis. Deze hecht aan net boven onder de knie aan de buitenkant. De functie van deze band is o.a. dat het kniegewricht gestabiliseerd wordt. Bij het buigen van de knie beweegt deze band naar voren en naar achteren.

Als de knie teveel naar binnen draait komt er extra spanning (tractie) op de iliotibiale band te staan. Het teveel aan tractie zorgt voor irritatie en ontsteking bij de aanhechting van de band. Dit zorgt voor pijn vooral aan de buitenzijde van uw knie vooral als uw voet de grond raakt.

Oorzaken van Runner’s knee
Een afwijkende stand van uw voeten en een afwijkend (hard-)looppatroon kan ervoor zorgen dat uw knie naar binnen draait. Hierdoor wordt de trekspanning op iliotibiale band te groot, waardoor de pijn aan de buitenkant van uw knie ontstaat. Daarnaast kan een verzwakking van de bil- en bovenbeenspieren ook bijdragen aan ontwikkeling van de Runner’s knee. Zie ook andere knieklachten tijdens het sporten.

Behandeling van uw klachten door PodoPro
Bij PodoPro podotherapeuten spitst het onderzoek zich toe op het vinden van de oorzaak van de knieklacht. Hierbij wordt uw looppatroon en de stand van uw voeten geanalyseerd. In overleg met u wordt er dan een behandelplan opgesteld. Als er sprake is van een bewegingsbeperking in uw enkel of voet (blokkade), zal de podotherapeut manueel therapie gebruiken om dit probleem op te lossen.

Naast het ‘los’ maken van uw enkel en/of voet zal vaak een podotherapeutische inlay (zool) worden geadviseerd om uw looppatroon te optimaliseren, waardoor uw knie klachten zullen verminderen of geheel zullen verdwijnen. Aanvullend zou een fysiotherapeut een bijdrage kunnen leveren voor het versterken van mogelijk verzwakte bil-en bovenbeenspieren. Maak een afspraak met PodoPro voetspecialisten om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102