Het patellofemorale pijnsyndroom uit zich in pijn rond de knieschijf.

De Patella is een ander woord voor knieschijf. De knieschijf (patella) moet exact in een groef van het dijbeen (femur) passen. Bij het buigen en strekken van de knie hoort de knieschijf langs de groef op en neer te glijden. Als de knieschijf echter niet goed glijdt en als het ware ontspoort, ontstaat er instabiliteit.  

Instabiliteit kan pijnklachten aan de knieschijf opleveren.

Deze pijn kan voorkomen bij langdurig zitten, hurken en bij sporten waarbij veel gesprongen wordt (basketbal, volleybal). Traplopen levert ook vaak pijnklachten op. Soms is er sprake van zwelling in en rond de knie. Vooral jongeren hebben last van dit soort pijnklachten.

Oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom
De klachten komen sneller voor als er sprake is van overbelasting door een afwijkende voetstand. Als de voet tijdens lopen teveel naar binnen kantelt (overpronatie) draait het onderbeen mee. Hierdoor kan de knie niet meer recht staan, waardoor de knieschijf niet meer soepel op en neer kan glijden. Dit levert pijn aan de patella op. Ook zwakte van de bovenbeenspieren kan een rol spelen.

Behandeling patellofemoraal pijnsyndroom
Bij PodoPro podotherapeuten spitst het onderzoek zich toe op het vinden van de oorzaak van de knieklacht. Hierbij wordt uw looppatroon en de stand van uw voeten geanalyseerd. In overleg met u wordt er dan een behandelplan opgesteld. Als er sprake is van overpronatie door een bewegingsbeperking in uw enkel of voet, zal de podotherapeut manueel therapie gebruiken om dit probleem op te lossen.

Naast het ‘los’ maken van uw enkel- en of voet zal vaak een podotherapeutische inlay (zool) worden geadviseerd om uw looppatroon te optimaliseren, waardoor uw knie klachten zullen verminderen of geheel zullen verdwijnen. Aanvullend zou een fysiotherapeut een bijdrage kunnen leveren voor het versterken van mogelijk verzwakte bil-en bovenbeenspieren. Maak een afspraak met PodoPro voetspecialisten om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102