Ervaart u een zeurende, soms stekende pijn aan uw scheenbeen?

Voelt u de pijn vooral bij aanvang van het hardlopen? Pijn in het scheenbeen zien we vooral bij sporters die veel hardlopen. Vrouwen hebben vaker last van pijn aan het scheenbeen dan mannen. Vroeger werd deze klacht shin splint genoemd. Tegenwoordig is dit het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS).

De pijn begint als een zeurende pijn aan de binnenkant van het scheenbeen.

Deze pijn kan verergeren tot een meer stekende, venijnige pijn. Bij aanvang van het hardlopen is de pijn meestal vrij hevig. Tijdens het rennen wordt de scheenbeenklacht dan minder, maar deze verergert vaak weer zodra er gestopt wordt met sporten.

Wat is MTSS?
Waardoor de pijn in het scheenbeen ontstaat, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat hardlopen de klacht kan veroorzaken en kan verergeren. Aanvankelijk werd gedacht dat MTSS werd veroorzaakt door overbelasting van de aanhechtingspees van de kuitspier (Musculus Soleus) aan het scheenbeen (Tibia). Uit nieuwe onderzoeken blijkt echter dat vermoedelijk overbelasting van het bot zelf voor scheenbeenpijn zorgt.

Oorzaken MTSS?
Waardoor ontstaat overbelasting op het scheenbeen (tibia)? De belangrijkste oorzaken zijn:

  • overpronatie van de voet; de voet kantelt tijdens (hard)lopen teveel naar binnen
  • onvoldoende demping van hardloopschoenen
  • te korte kuitspieren (dan ontstaat er dysbalans met de scheenbeen spieren)

Behandeling MTSS door PodoPro podotherapeuten?
In ons onderzoek naar MTSS zoeken we eerst naar afwijkingen in voetstand- en het looppatroon. Daarna onderzoeken we wat de mogelijke oorzaak van de afwijking kan zijn. Deze oorzaak kan liggen in blokkades die zich in voeten en enkels kunnen bevinden. Deze blokkades gaat PodoPro voetspecialisten verhelpen door middel van manueel therapie (het zogenaamde losmaken van de voet en enkel). Als de manipulatie succesvol is, zien we direct verbetering in de afwikkeling van de voet. Aanvullend zullen we zooltherapie voorstellen om de voet te helpen om op een juiste manier te blijven (hard)lopen.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102