Klaagt uw kind over pijn aan de achterzijde van de hiel?

En is uw kind tussen de 7 en 13 jaar oud? Dan kan het zijn dat er sprake is van Morbus Sever. Goed nieuws, want deze aandoening is met de juiste behandeling op te lossen door de podotherapeut.

Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever is een aandoening die optreedt bij kinderen in de groei. Kenmerkend is pijn aan de achterzijde van de hiel. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever ontstaat door een te hoge trekspanning  van de kuitspier, die aanhecht op de groeischijf in de hiel.

Wanneer treden de klachten op?
De klachten ontstaan vaak tijdens of na het sporten en treden vooral op bij sporten waarin veel gerend en gesprongen wordt, bijvoorbeeld bij voetbal, hockey en hardlopen. De pijn kan ook in het dagelijks leven, tijdens wandelen of traplopen, aanwezig zijn. De klachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan.

Naast pijn kunnen er ook andere symptomen optreden, waaronder een kleine zwelling op de hiel en daarnaast ontwijken kinderen soms de pijn door onbewust op de tenen te gaan lopen.

De behandeling
Tijdens de groei worden de trekkrachten van de kuitspieren op de aanhechting van de groeischijf groter. Hierdoor kunnen ontstekingsverschijnselen van de groeischijf ontstaan. Met de juiste behandeling zijn de klachten in de meeste gevallen binnen enkele maanden verdwenen.

Vaak wordt er geadviseerd om rust te nemen, maar wist u dat met de juiste aanpak uw kind zijn lichamelijke activiteiten voort kan zetten?

Om de klachten te verhelpen is het bij de behandeling met kinderpodotherapie van belang dat niet alleen de symptomen aangepakt worden, maar juist de oorzaak van de pijn. Het rusten, wat vaak geadviseerd wordt, zal misschien de pijn doen verzachten, maar lost het probleem niet blijvend op. En welk actief kind kan een aantal weken rustig op de bank blijven zitten?

Om tot een structurele oplossing te komen zal de trekkracht van de kuitspieren op de aanhechting van de groeischijf verminderd moeten worden. Een succesvolle methode is het gebruik van manuele therapie en eventueel in combinatie met podotherapeutische zolen.

Als de voet weer goed functioneert en daarmee goed afwikkelt, zal uw kind al binnen enkele weken merken dat de pijn minder wordt en dat in de meeste gevallen de klachten binnen enkele maanden weg zullen zijn, zonder dat uw kind grote aanpassingen hoeft te doen aan de lichamelijke activiteiten.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102