Een stekende pijn in mijn hiel, wat nu?

Heeft u last van pijn aan de achillespees? Heeft u pijn achter bij de hiel? Er zijn verschillende aandoeningen van de achillespees en achter de hiel die pijn veroorzaken.

Daarbij kunt u denken aan de volgende klachten:

  • Tendinose (structuurverandering) van de achillespees. Dit gaat soms samen met een ontsteking van het omhulsel van de achillespees (peritendinitis). Soms is er een ei-vormige zwelling te zien van de pees, 3 tot 6 cm boven de hiel.
  • Ruptuur (scheuring, meestal gedeeltelijk) van de achillespees.
  • Haglund's exostose (botknobbel achter de hiel).
  • Slijmbeursontsteking bij de aanhechting van de achilles aan het hielbeen.
  • Om volledig te zijn, noemen we tot slot: insluiting van os trigonum (driehoekig botje) achter bij onderste enkelgewricht. Dit wordt ook gerekend tot achilles-gerelateerde klachten.

Wat is de oorzaak van achillodynie?
Achillodynie (pijn aan de achillespees, of aanhechting daarvan op het hielbeen) is meestal een overbelastingsklacht. Een ruptuur komt vaak door een (sport)ongeval, maar treedt op bij een achillespees die al verzwakt is door overbelasting. Ook bovengenoemde slijmbeursontsteking komt door overbelasting van de aanhechting van de pees op de hiel (door te grote of scheve trekkracht van de pees). Insluiting van het os trigonum houdt verband met instabiliteit van het hielbeen.

Hoe ontstaat nu deze overbelasting?
Dat heeft te maken met de afwikkeling van de voet als u loopt. Het is gunstig als de voet mooi recht over de grote teen afwikkelt. Bij het lopen komt de hiel omhoog van de grond terwijl het lichaam steunt op de voorvoet. Bij een goede afwikkeling staan gewrichten van de voetwortel en van de middenvoet dan ‘op slot’ en is de voet relatief stijf: voor de achillespees is het nu gemakkelijk om het laatste zetje te geven en de voet over het ‘dooie punt’ heen te trekken. Echter als de voet te laag blijft (veroorzaakt door blokkades in verschillende gewrichten) dan moet de achilles bij ieder stap net te veel kracht overwinnen om de (iets ingezakte) voet over de tenen te trekken. Dit telt uiteindelijk op tot een voelbare overbelasting.

De voet wikkelt in dat geval ook schuin af over de grote teen (vaak oorzaak van schuine stand van de grote teen of eeltvorming aan de binnenkant van de grote teen). Ook het minder goed functioneren van het heupgewricht of knie zijn ongunstig voor een goede afwikkeling van de voet. Bij achillodynie kan er ook sprake zijn van een instabiel of schuinstaand hielbeen.

Behandeling achillodynie
Bij PodoPro podotherapeuten zoeken we naar de oorzaak van de overbelasting van de achillespees. Hierbij wordt uw looppatroon en de stand van uw voeten geanalyseerd. Welke blokkades veroorzaken het inzakken van de voet? Welke steun is er eventueel tijdelijk nodig om de voet stabieler te maken? In overleg met u wordt er dan een behandelplan opgesteld.

De podotherapeut zal manueel therapie gebruiken als er blokkades van gewrichten zijn. Naast het ‘los’ maken van uw enkel en/of voet zal vaak een podotherapeutische inlay (zool) worden geadviseerd om uw looppatroon te optimaliseren, waardoor uw klachten zullen verminderen of geheel zullen verdwijnen. Maak een afspraak met PodoPro voetspecialisten om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102