Ervaart u pijn en/of zwelling aan de buitenzijde van de enkel?

Een veelvoorkomende klacht aan de buitenzijde van de enkel is het buitenste enkelbandletsel. Dit kan ontstaan als u zich verstapt en de enkel daarbij dubbelklapt. 

Een enkelverzwikking heet ook wel een inversietrauma.

Sporters die veel moeten springen of draaien, lopen een verhoogd risico, maar vertappen op een scheve stoeptegel kan bijvoorbeeld ook een oorzaak zijn voor een verzwikking.

Aan de binnen en buitenzijde van de enkel bevinden zich de enkelbanden. Dit is een stevige en stugge bandenstructuur die het onderbeen met de voet verbind en ervoor zorgt dat extreme bewegingen in het enkelgewricht goed opgevangen worden.

Deze bandenstructuur komt maximaal op rek te staan als de voet ver dubbelklapt en er sprake is van een ernstige verzwikking. Zo kan het zelfs voorkomen dat de banden inscheuren of zelfs afscheuren.

De volgende klachten en verschijnselen kunnen voortkomen uit een verzwikking

  • Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet.
  • Zwelling
  • Een bloeduitstorting kan soms aanwezig zijn
  • Instabiliteit van de enkel

Na een verzwikking is het belangrijk de enkel goed te koelen en bij aanhoudende klachten is het verstandig een bezoek aan de podotherapeut en/of fysiotherapeut te brengen.

Een enkelverzwikking kan later alsnog voor klachten zorgen wanneer deze niet goed is behandeld. Zo is het mogelijk dat uw voet anders gaat functioneren door een doorgemaakte verzwikking/trauma. Het is mogelijk dat uw enkelgewricht beperkter is geraakt in zijn beweging en hierdoor het lichaam moet compenseren. Om dit te onderzoeken is het zaak dat wordt gekeken of er sprake is van een blokkade als gevolg van een verzwikking.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102