Diabetes mellitus (‘suikerziekte’) is een chronische ziekte.

Deze ziekte komt in Nederland heel veel voor. Rond de 90% van de diabetici heeft zogenaamde ‘ouderdomsdiabetes’, ook wel diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat het aantal diabetespatiënten de komende jaren zal toenemen.

Diabetische voetproblemen

Door diabetes kan de gezondheid van patiënten worden aangetast. Er kan neuropathie (schade van de zenuwen) ontstaan. Deze neuropathie zorgt vaak voor zeer pijnlijke voeten maar ook voor een verminderd gevoel in de voeten. Doordat het gevoel minder wordt, ervaart de diabetische patiënt minder pijn en wordt een wond bijvoorbeeld niet gemerkt.

Daarnaast kan de doorbloeding in de voeten en benen als gevolg van hart- en vaatziekten verslechteren. Door de verminderde doorbloeding zal een wond op de voeten vaak slecht genezen. Hierdoor kan een infectie in de wond ontstaan. In het ergste geval kan dit tot amputatie van tenen of (een deel van) de voet leiden.

Rol van de podotherapeut?
De podotherapeut heeft de kennis en ervaring om een behandelplan op maat te maken. Het doel hiervan is om de risico’s op wonden bij diabetespatiënten zo klein mogelijk te houden. De podotherapeut kan de pedicurezorg regelen en podotherapeutische zolen maken om de druk op uw voeten zo gering mogelijk te laten zijn. Daarnaast zal schoenadvies gegeven worden. De bescherming van uw voeten verdient alle aandacht.

Vergoeding diabetes?
Mensen met diabetes met een zorgprofiel van 2 of hoger krijgen de consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding voor uw pedicurebehandeling verloopt vanaf zorgprofiel 2 via de podotherapeut. Vergoeding voor podotherapeutische zolen of orthesen vindt plaats vanuit uw aanvullende verzekering.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102