Ervaart u een zeurende en soms zelfs stekende pijn aan de binnenzijde en/of bovenzijde (wreef) van de voet?

Dan is het mogelijk dat u klachten ervaart van de aanhechting van de voorste scheenbeenspier.

De spier tibialis anterior is de heffer van de voet.

De spier komt van het scheenbeen en loopt via de voorkant/ bovenkant van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Tijdens het lopen zorgt hij ervoor dat de voet opgetild wordt wanneer je het been naar voren wil zwaaien. Doet hij dat niet dan zou je struikelen over je eigen voeten. Wanneer de hak op de grond is gekomen zorgt deze spier er vervolgens voor dat de tenen langzaam en gecontroleerd naar de grond worden gebracht. Doet hij dit niet dan zal de voet naar beneden klappen en spreken we over een klapvoet.

Klachten
Wanneer je klachten hebt van de M. tibialis anterior is dit als volgt te merken:

  • De pijn zit op de binnenzijde en boven/voorzijde van de voet
  • Het geeft vaak een zeurend of stekend gevoel
  • Er kan een zwelling ontstaan op de plek van de pijnklachten
  • Het is een overbelastingsklacht. Bij beweging, zoals staan of lopen, treden er meer klachten op
  • De spier kan mogelijk aan krachtsverlies lijden
  • Druk door een schoen op de aangedane plek, kan erg gevoelig zijn

Oorzaak
Er zijn meerdere oorzaken te bedenken voor het ontstaan van pijnklachten aan deze M. tibialis anterior. De meest voorkomende oorzaak is een overbelasting op de spier die door een afwijkende voetstand niet optimaal kan functioneren. Wanneer een voet te veel naar binnen zakt wordt de afstand van de aanhechtingspunten groter, er ontstaat een grotere trekspanning op de spier en het betekent dat deze spier tijdens het lopen een langere weg moet afleggen. Wanneer je dan door bijvoorbeeld een wandeling/sport de spier langdurig belast ontstaan er pijnklachten.

Podotherapeutische behandeling
Bij PodoPro zal er tijdens een uitgebreid onderzoek eerst worden gekeken naar de oorzaak. Wanneer de voet niet goed functioneert is daar meestal een reden voor. Bijvoorbeeld een enkelverzwikking in het verleden (recent of langer) kan ervoor zorgen dat de voet geforceerd naar binnen kantelt. Door middel van manueel therapie is dit in veel gevallen te verhelpen. Daarnaast kan er een podotherapeutische zool gemaakt worden om de pees rust te geven en de voetfunctie te herstellen. De podotherapeut zal naar uw schoenen kijken en wanneer nodig advies geven over de juiste eigenschappen van de schoen en het is mogelijk dat er een strikadvies gegeven wordt.

Bij acute en hevige pijnklachten kan de podotherapeut er ook voor kiezen om uw voet te tapen zolang uw zolen nog niet klaar zijn.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102