Heeft u een stekende of zeurende pijn rond uw grote teen?

Wanneer er artrose aanwezig is in het grote teengewricht, zorgt dit vaak voor een bewegingsbeperking in dat gewricht. De kwaliteit van het kraakbeen is achteruit gegaan en is dun en zacht geworden. Het is een veelvoorkomend probleem en niet leeftijdgerelateerd.

Symptomen van artrose MTP 1

Wanneer er sprake is van artrose in het grote teengewricht, zult u waarschijnlijk een stekende en/of zeurende pijn ervaren in en rond het gewricht. Vooral tijdens het lopen wanneer u de teen moet buigen is het pijnlijk. Daarnaast is het mogelijk dat er een knobbel te zien is rond het gewricht, dit noemen we een exostose.

Oorzaak
Het ontstaan van artrose in het grote teen gewricht kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een combinatie van deze factoren. De volgende factoren spelen hierin een rol:

  1. Gewrichtsontstekingen (zoals jicht, reuma)
  2. Erfelijkheid
  3. Afwijkende voetstand/ voetfunctie
  4. Trauma/ breuk in het verleden

Behandeling
De slijtage is niet door de podotherapeut te verminderen, maar de podotherapeut kan wel zorgen dat de pijnklachten verminderen. Hiervoor is het belangrijk dat eerst gekeken wordt hoe de voetfunctie is. Wanneer de afwikkeling niet op de juiste manier over de grote teen gaat zal deze een te hoge belasting ervaren.

Deze overbelasting op de grote teen moet verminderd worden en dit kan door middel van manuele therapie in combinatie met podotherapeutische zolen zijn. Daarnaast zal de podotherapeut goed kijken naar de eigenschappen van de schoen en u daarin adviseren wanneer nodig.

afspraak maken
Effectief uw voetklacht behandelen?

Maak direct een afspraak met een podotherapeut via 085-0080102