Podotherapeutische zolen bij patellofemorale pijnklachten

Combinatie voorlichting, training en podotherapeutische interventie leidt tot een vermindering van patellofemorale klachten
De combinatie van patiënteducatie, heupspieroefeningen en podotherapeutische inlays zorgen voor een vermindering van patellofemorale klachten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Nielsen et al. (2020).

Er zijn diverse onderzoeken gedaan met betrekking tot vermindering van patellofemorale klachten, waarbij alleen gebruikt werd gemaakt van fysiotherapeutische interventies. Echter waren er tot op heden geen onderzoeken uitgevoerd gericht op de combinatie tussen patiënteducatie, heupspieroefeningen en podotherapeutische inlays. Het onderzoek van Nielsen et al. (2020) richt zich op drie interventies: patiënt educatie, heupoefeningen en podotherapeutische interventie.

Patiënteducatie
Patiënten kregen een voorlichting over hun houding van de voet-knie-heup tijdens dagelijkse  activiteiten (ADL). Tevens werden de patiënten voorgelicht over hoe ze die activiteiten correct uitvoerden met een neutrale houding van de voet-knie-heup. Daarbij werd gecontroleerde pijn alleen toegestaan ​​tijdens activiteiten als de patiënt niet meer pijn voelde dan vóór de activiteit. Pijnopwekkende training (sportdeelname) werd niet aanbevolen voor een korte periode (de eerste 3 maanden).

Heupoefeningen
Er werd gebruik gemaakt van een drietal heupoefeningen en bijbehorende spiergroepen: straight leg side raises (hip abduction-gluteus medius), standing hip abduction (hip abduction-gluteus medius/core stability) en clamshell oefening (external hip rotation-gluteus medius/gemelli and obturator spieren). De oefeningen werden dagelijks uitgevoerd (3 × 10-15 herhalingen) en duurden ongeveer 10 minuten per dag.

Podotherapeutisch interventie
Patiënten met een afwijkende voetfunctie kregen podotherapeutische inlays aangemeten. Tevens werd er een schoenadvies meegegeven, waarbij werd benadrukt dat de hielkap/contrefort stevig moest zijn.

Conclusies
Patiënten met patellofemorale klachten hebben baat bij een eenvoudige interventie, waarbij gebruik wordt gemaakt van voorlichting aan de patiënt, een drietal dagelijkse oefeningen en podotherapeutische interventie. De combinatie van deze drie interventies leidden tot een verbetering van 18 punten in de AKPS-scores (Anterior Knee Pain Scale) en een afname van 3 tot 4 punten in NRS-scores (Numeric Rating Scale).  Het onderzoek heeft wel een aantal beperkingen.

 

Bron: Podotherapie 14-4-2020, Bohn Stafleu van Lochum